AQUA SUTOPU 

Sutopu kursu su aqua spor kulübü olarak sutopu takımı ve kursumuzun amacı öncelikle sağlıklı nesiller yetiştirilmesi için çocuklarımıza ve gençlere en doğru şekilde sutopunu öğretmek bunu öğretirken sutopu sporunu sevdirmektir. Su Akua Spor Kulüpler arasında en bilindik kulüp olma özelliğinin yanı sıra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı Sicil No: 34-01-0227 numaralı resmi kuruluştur.

Sutopu sporuna başlamak için çocuklarımızın yüzmeyi öğrenmiş olması gerekir. Sutopuna en erken başlama yaşı 07 yaş tır. Bu yaştan itibaren çocuklarımız sutopu programlarımıza katılabilmektedir. Su aqua spor kulübünün amacı Türk sporuna sutopu branşında yeni ve başarılı sporcular kazandırmaktır…

” SUTOPUNDA 32 YILLIK TECRÜBE İLE ANTRENMANLARIMIZ DEVAM EDİYOR “

AQUA SUTOPU TAKIMI ANTRENMAN HAVUZU

GALATASARAY ERGUN GÜRSOY OLİMPİK HAVUZU ( ÜSKÜDAR-  İSTANBUL )

Sutopu kursu

SU AKUA SPOR KULÜBÜ :

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı Sicil No: 34-01-0227 Numaralı Resmi Kuruluştur. Kulübümüz ulusal ve uluslararası müsabakalara katılmaktadır.

SUTOPU YAŞ GRUBU         :   07-18  ( Yaş arası katılım sağlayabilir.)

ANTRENMAN GÜNLERİ

CUMARTESİ-PAZAR           :  18:00 / 19:00

ÇARŞAMBA                             :  21:00 / 22:00

ANTRENMAN YERİ              :   Burhan Felek Galatasaray Olimpik Yüzme Havuzu ( Üsküdar – İstanbul )

SUTOPU GRUP KATEGORİ: Sutopu branşında festival ve eğlence amaçlı turnuva maçı için yaş grubu 8- 9 dur. Sporcular maç ve turnuvalara (U 10 – U11) , (U 12 – U 14) ,( U 16 – U18 ) gruplar olarak maçlara katılmaktadır.

SUTOPU TAKIMINA SEÇİLME KRİTERİ :

Antrenmanlarda veya deneme sonrası antrenörlerimiz tarafından yeterli görülen sporcularımız lisanslı olarak takıma alınır ve maçlarda oynamaya hak kazanır.  

SUTOPU KURSİYERİ:

Özellikle yeni başlayan çocuklarımız ilk etapta yeterli duruma gelene kadar kursiyer olarak çalışmalara devam eder. Antrenörlerimiz yeterli gördükten ve geliştirdikten sonra takıma alınır.

SUTOPU ANTRENÖR KRİTERİ :

Spor akademisi mezunu ya da kendi konusunda ihtisas yapmış sutopu antrenörlük belgesi olan kişilerden oluşmaktadır.

ÜCRETLER

KURSİYER AYLIK ÜCRETİ          : 

6.500 TL     ( Kursiyer yeni başlayan yada deneme için belirlenen ücrettir. Haftada 2 gün katılabilmektedir.)

LİSANSLI TAKIM OYUNCUSU  :

50.000 TL    (10 Aylık olarak toplu ödeme alınmaktadır. Takımda oynayan ve altyapı için seçilen oyuncular için sezonluk ücrettir. )

ÖDEME PLANI: Nakit, Havale/EFT olabilir.

NOT :

KAYIT İÇİN SAYFANIN ÜST BÖLÜMÜNDEKİ ONLİNE KAYIT FORMUNU DOLDURMANIZ GEREKİR.

 

 

SUTOPU TAKIMI YAŞ KATEGORİSİ 

  • U19 Erkekler 
  • U18 Erkekler 
  • U16 Erkekler
  • U14 Erkekler 
  • U12 Erkekler 
  • U11 Erkekler
  • MİNİKLER KATEGORİSİ YAŞ GRUBU 8 – 10 YAŞTIR. ( FESTİVAL GRUBU OLARAK EĞLENCE AMAÇLI SUTOPUNA İLK ADIM OLARAK HAZIRLIK MAÇLARI YAPILMAKTADIR.)

AQUA SUTOPU KONUM BİLGİSİ

SUTOPU OYUN KURALLARI 

1 – Sutopu Kursu temelde, 7’şer kişiden oluşan 2 takımla 2 yarı – 4 periyot süresince suda yüzerek ve topu kaleye gol yapmak için oynanan bir oyundur (6 oyuncu, 1 kaleci, 7 de yedek oyuncu vardır).

2 – Bir takımda toplam olarak 13 oyuncu bulunur. Bunların 7’si (1 kaleci ve 6 oyuncu) oyuna başlar.

3 – Sutopu Takımın Her biri mavi ve diğeri de beyaz bone takmak zorundadırlar. Hakemlerin daha rahat iletişim kurmaları için bu bonelerin üzerinde 1 ile 13 arasında numara ve logolar bulunur.

4 – Su topu takımı Oyuncu değiştirmede sınır yoktur. Oyun 7’şer dakikalık 4 devreden oluşur. Sutopu kursu oyuncular sadece oyun durduğunda, yani periyot aralarında ya da gollerde değiştirilebilir.

5 – Maç esnasında 2 mola hakkı vardır. Periyot araları 2 dakika, molalar da 1 dakikadır. Molalarda havuzdan hiç çıkılmaz, oyuncular kendi yarı sahalarına çekilip taktiklerini alırlar.

6 – Oyuncu 3 şekilde oyundan atılabilir. 20 saniye kuralı: 20 saniye ya da bir atak boyunca oyuncu dışarıda kalır. Bir oyuncu en fazla üç kez bu cezayı alabilir. Üçüncü kez aldığında bir daha oyuna dönemez ve yerine yedek oyunculardan biri girer.Su topu takımı

7 – Değişmeli atılma : Atılan oyuncunun yerine yedek oyuncu girer.Su topu takımı

8 – Değişmesiz atılma: Direkt olarak rakibi sakatlamaya yönelik yumruk ve kafa darbeleri gibi hareketler oyundan ihraç ettirir ve yerine oyuncu giremez.

9 – Su topu, suratli bir takım oyunudur ve oyuncuların iyi yüzücüler olmalarının yanı sıra, ciğer kapasitelerinin de çok yüksek olması gerekir.

10 – Bir atağın gol sayılabilmesi için topun hepsinin kale çizgisini geçmesi gerekir.

11 – Her devre oyuncuların kaleyi yan kulvarlara bağlayan kulvarlara dizilmesiyle baslar. Hakem düdük calip topu tam ortaya bırakır. Hakemin düdüğü ile yüzmeye başlayan en hızlı oyunculardan hangisi topu ilk olarak alırsa o oyuncunun takımı devreye baslar.

12 – Her takımın atak yapabilmeleri için 35 saniye vardır. Bu zaman havuzun kenarlarındaki oyuncular, antrenörler, hakemler ve seyirciler tarafından rahatça görüntülenen kronometrelerle belirtilir. Bu süre bittiği zaman kronometreden “gonk”
sesi gelir ve hakem topu diğer takıma verir.

13- Oyuncu değişikliği sadece molalarda, gollerde ve devre aralarında yapılabilir. Eğer bir oyuncu çok kötü durumda ise hakeme belirterek kalenin arkasına geçer ve onun yerine biri girer. Bir takımın sinirsiz oyuncu değiştirme hakki vardır.

14 – Her takım mola alma hakkına sahiptir.. Molalar ancak antrenörler tarafından istenir. Oyuncular istedikleri biçimde dizildikten sonra havuzun ortasındaki kalecinin pası atmasıyla oyun tekrar baslar.

SUTOPU OYUN KURALLARI

Sutopu’nda faul çeşitlerinden biri de normal fauldür. Normal fauller bir çok kez yapılabilmektedir.  Hakemler normal faulü aşağıda belirtilen nedenlerden ötürü verirler.

MADDELER

1) Topu iki elle tutmak (oyuncular için),
2) Topu sürerken topun suyun altına girmesi,
3) Elinde top olmayan karşı takım oyuncusuna müdahalede bulunmak,
4) Karşı takım oyuncusunu itmek, ve
5) 35 saniye içinde topu kullanmamak.

Hakem bir takıma normal faul verdiği zaman o takım serbest atış ile ödüllendirilir.  Bu serbest atış 3 saniye içinde kullanılmalıdır.  Bunu kullanmak için topun elden çıkması yeterlidir.  Atışı kullanacak olan oyuncu 7 metre dışında olmadığı sürece sut çekemez.

– Su topundaki atılma nedenleri, Yani oyun dışı kalma;

1) Tekme atmak veya vurmak,

2) Suratına kasti olarak su atmak,

3) Serbest atış kullanılmadan topa müdahale etmek,

4) Hakemle konuşmak,

5) Topu tutmayan bir oyuncuya vurmak, tutmak, vb.

MADDE 1

  • Eğer bir oyuncuya atılma cezası verilmişse o oyuncu kalenin yanındaki kulvarların arasına girer ve 20 saniye boyunca oyun dışında kalır.  Hakem tarafından verilen işaretle oyuncu bir daha oyuna girer.  Sutopu kursu Eğer ayni oyuncu 3 kere atılma cezası alırsa oyundan tamamen çıkar ve onun yerine biri girer.  Buna “değişmeli atılma” denir.

MADDE 2

– Bir oyuncuya kasti olarak ve sakatlayıcı bir biçimde müdahale olursa, hakem o oyuncuyu oyundan atar.  Sutopu kursu böylece oyuncu bir daha oyuna giremez, fakat yerine biri de giremez. Buna da “değişmesiz atılma” denir.

MADDE 3

– Eğer gol atma şansı fazla olan bir oyuncuya 4 metre çizgisi içinde sert bir faulde bulunulursa hakem tarafından penaltı ile ödüllendirilir.  Penaltı 4 metre çizgisinden kullanılır.  Su Topu Takımı.

SUTOPU TAKIMI
SUTOPU TAKIMI

PENALTIYA NEDEN OLAN HAREKETLER 

1) Gol atma şansı olan oyuncuyu tutmak onu engellemek,

2) Kaleci ya da oyuncu tarafından kale ile oynanması,

3) Kalecinin topu suya batırması.

SUTOPU MAÇI İÇİN HAVUZ ÖLÇÜLERİ 

1 – Sutopunda havuz boyu 33 metre (minik takımlar ve kadınlar için 25 metre) ve eni 20 metre olmalıdır.  Su topu derinliği en az 1.90 ile 2.00 metre arasındaki havuzlarda oynanır.
– Su topunda, Kale yüksekliği olarak 90 santimetre ve iki yan direğin arası 3 metre olarak yapılmıştır. Su Topu Takımı.

2 – Sutopunda, Havuzun kenarında 2 metre, 4 metre ve 7 metreyi belirten koniler bulunur. Su topu maçları dört tane 7 dakikalık devre olmak üzere toplam 28 dakikadan oynanır. | Sutopu Kursu

Bu devreler arasında 2 dakikalık molalar vardır. Sutopu kursu Eğer bir oyunun mutlaka bir kazananı olması gerek ise ve durum beraber ise iki tane 3’er dakikalık devre oynanır. Eğer beraberlik hala bozulmamışsa altın gol devreleri oynanır ve maç bir takım gol atana kadar uzar.

SUTOPU TARİHÇESİ

1890 yılında İngilizler ve İskoçlar arasında gölde oynanmaya başlayan sutopu ilk kez 1900 Olimpiyatları‘na dahil oldu.

1908‘de Londra‘da Uluslararası Amatör Yüzme Federasyonu (FINA-Federation Internationale de Natation Amateur) kuruldu ve sutopu da bu yapı içerisinde yer aldı. 20.yy‘ın başında İngiltere, İsveç gibi ülkelerin kuvvetli olduğu sutopunda ilk Dünya Şampiyonası 1946‘da gerçekleşti.

1950‘li yıllara kadar deniz ve göllerde gerçekleşen maçlar, aynı dönemde Macaristan‘ın da sporu domine etmeye başlaması ile Almanya ve Avusturya‘da da yayıldı. 1960‘lar dan sonra Akdeniz Ülkeleri spora sahip çıkarken, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin yanı sıra günümüze gelindiğinde Eski Doğu Blok‘u ülkeleri başarıları ile ön plana çıkıyor.

Türkiye‘de ilk sutopu maçı 1931‘de açılışı aynı yıl yapılan Büyükdere Yüzme Havuzu‘nda düzenlendi. Beykoz, Beylerbeyi, Deniz Lisesi ve Galatasaray takımlarının ardından 1932 yılında Fenerbahçe ve ISK sutopu takımları kuruldu. Sutopunda yurt dışında da ilk milli maç 1934 yılında Sovyetler Birliği ile yurt içinde yabancılarla ilk maç ise 1937‘de Macarlarla oynandı. Türkiye Sutopu Ligi‘nde 1950‘li ve 60‘lı yıllar boyunca Adana Demirspor öncü durumdaydı. 1963 yılında kurulan Adalar Su Sporları Kulübü (ASSK) ise kurulan ilk takımlar arasında yer alıp başarılara imza atarken 1970 ve 80‘li yıllarda ise yine ASSK ile birlikte İstanbul Yüzme İhtisas Spor Kulübü (İYİK), 1990‘lardan itibaren de Galatasaray öne çıkan kulüpler olarak Türk Sutopunda yerini aldı.

SUTOPU U 12 TAKIMI
SUTOPU U 12 TAKIMI

SUTOPU OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER ve YENİ KURALLAR
1. WP 20.15 (Kural Değişikliği)

Topa sahip olma süresini takip eden Saat Hakemi aşağıdaki durumlarda süreyi 20 saniyeye
sıfırlayacaktır.

a) Köşe atışı sonrasında top oyuna sokulduğunda,
b) Şut sonrasında topun tekrar oyun alanına sektiği ve top hakimiyetinin şutu çeken takımda kaldığı durumlarda,
c) Bir oyuncunun atılması sonrasında.

TWPC (Technical Water Polo Committee / FINA Sutopu Teknik Kurulu) Yorumları:

Amaç, statik oyun başlangıcından ya da topun hakimiyetinin değişmediği durumlardan sonra, takımın oyun süresinin en fazla 20 saniye olmasıdır.

  • Köşe atışı sonrasında top oyuna sokulduğunda süre 20 saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Şut sonrasında topun tekrar oyun alanına sektiği ve top hakimiyetinin şutu çeken takımda kaldığı durumlarda süre 20 saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Şut sonrasında topun tekrar oyun alanına sektiği ve top hakimiyetinin savunmadaki takımda kaldığı durumlarda süre 30 saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Top, bir penaltı verildikten sonra tekrar oyuna girdiğinde süre 20 saniyeye sıfırlanır.
    • Eğer penaltı atışı gol ile sonuçlanmazsa ve penaltıyı kullanan takım topun hakimiyetini tekrar ele geçirirse süre 20 saniyeye sıfırlanacaktır.
    • Eğer penaltı atışı gol ile sonuçlanmazsa ve savunmadaki takım topun hakimiyetini ele geçirirse süre 30 saniyeye sıfırlanacaktır.
    • Eğer penaltı atışı gol ile sonuçlanırsa süre 30 saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Oyunun son dakikasında, antrenör, penaltıyı kullanmak yerine topun hakimiyetinin takımında kalmasını ve yeni atak süresi kullanmayı tercih edebilir. Bu durumda oyun, molalarda olduğu gibi yarı saha çizgisi ya da daha gerisinden başlar ve süre 30 saniyeye sıfırlanır.
    Kaleciye çarparak sahanın yan kenar çizgilerini geçeni geçen top sonrası verilen serbest atışlarda, süre 20 saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Hava atışından sonra süre 30 saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Atılma anında, kalan hücum süresi 20 saniyeden fazla ise hücum süresi olarak fazla olan süre geçerli olacaktır. Atılma sırasında kalan hücum süresi 20 saniyeden daha az ise süre 20
    saniyeye sıfırlanacaktır.
  • Aynı anda iki atılmanın gerçekleştiği durumlarda, süre sıfırlanmayacak ve kalan süre geçerliliğini koruyacaktır.
  • Savunmadaki oyuncunun topu suyun altına batırdığı durumda, kalan hücum süresi 20 saniyeden az ise süre 20 saniyeye sıfırlanacaktır.

2. WP 19.1 (Kural Değişikliği)

Aşağıdaki durumlar hariç, serbest atış topun olduğu noktadan kullanılacaktır.

a) Faulün savunmadaki oyuncu tarafından savunmadaki takımın 2 metre bölgesi içinde
yapılması durumunda, serbest atış 2 metre çizgisinden yapılacaktır.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

Amaç, topun faulün yapıldığı yere dönmesi gerekliliğini kaldırarak oyunun hızlanmasını
sağlamaktır.

3. WP 17.2 (Kural Değişikliği)

Köşe atışı kullanan oyuncu;

a) Doğrudan şut çekebilir

b) Topu oyuna sokup yüzdükten sonra pas vermeden şut çekebilir ya da

c) Başka bir oyuncuya pas verebilir

4. WP 5.6 (Kural Değişikliği)

Takımların kendi yarı sahalarında, kale çizgisi ve yarı saha çizgisi arasında, değişen oyuncunun oyuna girebilmesi için ek bir alan olacaktır (Oyuncu değişiminin daha kısa sürede yapılabilmesi amacıyla).

(Not: Atılan oyuncu veya atılan oyuncu yerine girecek yedeği her zaman köşedeki oyuna yeniden giriş bölgesinden oyuna girmelidir.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

  • Bu ek alanda durabilecek yedek oyuncu sayısı ya da bir defada değişebilecek oyuncu sayısı ile ilgili bir kısıtlama yoktur. Bu alan ısınma yapmak için kullanılamaz.
  • Yedek oyuncunun, havuzun kenarında ilerleyebilmesi için, bu ek alana yeniden giriş bölgesin yanından ve dalmadan girmesi gerekmektedir.
  • Oyundan çıkan ve oyuna girecek her iki oyuncu da oyun alanının dışına çıktıktan sonra, oyuncular görünür bir biçimde ellerini değdirmelilerdir.
  • Oyundan çıkacak oyuncunun yedeğinin oyuna girebilmesi için, çıkan oyuncunun başlığının suyun üzerinde görünmesi gerekmektedir.
  • Oyundan çıkan oyuncunun, kale çizgisinin gerisine kadar yüzerek bu alandan çıkması gereklidir.
  • Oyuncu değişimi takımların kendi yarı sahalarında, kale çizgisi ve yarı saha çizgisi arasında herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda gerçekleşebilir.
  • Penaltı atışı verilmesinden sonra oyuncu değişimine izin verilmez. Bir sakatlık olduğu durumda ya da penaltıya sebep olan oyuncunun üç faulü olduğu durumda, oyuncu değişimi sadece oyuna yeniden giriş bölgesinden yapılabilir.
  • Oyuncular bu ek değişim alanında makul bir süre kalabilir. Bu süre, eski oyuna yeniden giriş bölgesinde izin verilen beklemeye benzer şekilde değerlendirilir.
  • Bu ek oyuncu değişim alanı en az 0.5 metre genişliğinde olmalıdır.

5. YENİ KURAL

Mola butonu takımların kendi sorumluluklarında olacaktır. Antrenör mola istediğinde takım bençinde
oturan üç yetkiliden bir tanesi mola butonuna basmakla yükümlü olacaktır.

6. WP 11.2 (Kural Değişikliği)

İkinci ve üçüncü periyot arasında 3 dakikalık bir ara olacaktır.

7. WP 10.1 (Kural Değişikliği)

Aşağıdaki durumlar için, penaltı bölgesini çevreleyecek şekilde otomatik görsel efektler
kullanılacaktır.
a) Oyundan atılma süresinin son 5 saniyesini belirtmek için,
b) Oyundan atılan oyuncunun atılma süresinin bittiğini belirtmek için.

Su Topu Takımları
Su Topu Takımları

8. (Kural Değişikliği)

Gol;

a) 6 metre dışında yapılan faul sonrası verilen serbest atıştan sonra, doğrudan çekilen şut ile,

b) Fake yaptıktan, topla yüzdükten veya topu suya koyduktan sonra (Not: Oyuncu doğrudan şut çekmiyorsa fake yapmadan veya topla yüzmeden önce, topu kurallarda anlatıldığı şekli ile
oyuna sokmalıdır.) atılabilir.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

  • Hem top hem de faulün yapıldığı yer 6 metrenin dışında olmalıdır.
  • Eğer top 6 metrenin içindeyse oyuncu şut çekemez.
  • Eğer faul 6 metrenin içinde yapıldıysa ancak top 6 metrenin dışında ise oyuncu şut çekemez.
  • Eğer hem top hem de faulün yapıldığı yer 6 metrenin dışında ise oyuncu direkt olarak şut çekmeyi ya da topu görünür bir biçimde oyuna sokmayı tercih edebilir.
  • Oyuncu topu görünür bir şekilde oyuna soktuktan sonra yüzebilir, fake yapablilir ve şut çekebilir. Top görünür şekilde oyuna girdikten sonra savunma oyuncusu topa sahip olan
    oyuncuya müdahale edebilir.
  • Topu görünür biçimde oyuna sokmak, topun oyuncunun elini terk etmesi anlamına gelir. Oyuncunun topu bir elinden diğer eline geçirmesi, topun oyuna sokulduğu anlamına gelir.
  • Durgun zaman sonra direkt şut çekme;
  • Bir zaman aralığı olduktan sonra direkt şut çekilmesine izin verilmez o Hakemin, başlık değişimi, sakatlık ya da başka bir sebepten ötürü topu alması durgun zaman olarak değerlendirilir. Sorun giderilip top oyuncuya geri verildikten sonra oyuncu direkt olarak kaleye şut çekemez.
    • Ancak, başlık değişimi, sakatlık ya da başka bir sebepten ötürü oyunun durması sonrasında top, köşe atışı kullanan ya da 6 metre dışındaki bir oyuncuya veriliyorsa, oyuncu topu oyuna soktuktan sonra şut çekebilir (ya da yüzebilir ve fake yapabilir) ve gol atabilir.

9. YENİ KURAL

Hakem faulün 6 metre dışında yapıldığını göstermek amacı ile bir elini havaya kaldırarak işaret verir.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

 Hakem bu işareti verdiğinde oyuncu şut çekebilir.

 Hakem bu işareti vermediği durumda ya faulün ya da topun 6 metre içinde olduğu anlamına gelir ve oyuncu şut çekemez.

10. WP 14.2 (Kural Değişikliği)

Kaleciler yarı sahayı geçebilir ve yarı sahayı geçtikten sonra topa dokunabilirler.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

  • Kaleciler yarı saha çizgisini geçebilir ve her yerden şut çekebilirler (örneğin penaltı atabilirler).
  • Kaleciler bütün avantajlarını 6 metre dışında kaybederler.
  • Oyun penaltılara kaldığı durumda, antrenörler 5 oyuncu ve 1 kaleci seçerken, kaleci penaltıyı kullanan kişilerden biri olabilir.
  • Oyun penaltılara kaldığı durumda, yedeği listede olmak kaydıyla, kaleci herhangi bir anda değiştirilebilir ancak kaleci penaltıyı kullanan oyunculardan biri olarak gösterildiyse herhangi
    bir değişim yapılamaz.

11. WP 12.1 (Kural Değişikliği)

Her takım, tüm maç boyunca iki mola hakkına sahiptir. Bu mola hakları topa sahip olan takımın antrenörü tarafından, penaltı verilmesi sonrası dışında oyun süresince her an kullanılabilir.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

  • Molalar aynı periyot içinde arka arkaya alınabilir.

12. YENİ KURAL

6 metre içinde, bir oyuncu yüzerken ve/veya topu tutarken, bu oyuncuya olası bir şutu engellemek amacıyla arkadan müdahale edilmesi penaltı ile cezalandırılır. (Not: Savunmadaki oyuncunun sadece topa dokunduğu durumlar dışında)

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

6 metre içinde, olası bir gol pozisyonunda ve bir gol atma girişimi sırasında:

  • Eğer gol atma girişimindeki bir hücum oyuncusu kaleye savunma oyuncusundan daha yakınsa, savunma oyuncusu penaltıya sebep olmadan faul yapamaz. Bu durum olası bir gole engel olmak anlamına gelir.

Arkada kalan savunma oyuncusunun savunma yapmasının tek yolu direkt topa müdahale etmektir.

  • Hakem, hücum oyuncusunun hareketini tamamlamasını beklemek amacı ile kararı geciktirebilir. Eğer oyuncu hareketini tamamlayamazsa, hakem kuralı uygulamalıdır.
  • Hücum oyuncusu, kalenin önünde, top suda ve oyuncunun eli topun üzerindeyken, savunmadaki takımın kalecisi, hücum oyuncusunun eli üzerindeyken topu suya batırırsa; kaleci müdahaleyi arkadan değil önden yaptığı için penaltı verilmez. Kaleci lehine serbest atış verilir.

13. YENİ KURAL

Hakemler işitsel donanım kullanacaklardır.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

  • Her hakem kendi aralarındaki iletişimi sağlamak amacı ile mikrofon-kulaklık seti kullanacaktır.
  • Delege de sadece bilgi almak ve açıklık sağlamak amacı aynı şekilde bir mikrofon-kulaklık seti kullanacaktır.

14. YENİ KURAL

Oyun sırasında belirlenemeyen ya da doğru şekilde cezalandırılmayan brutalite veya aşırı şiddet durumlarını belirlemek ve uygun yaptırımın uygulanmasını sağlamak amacı ile Maç Video İzleme
Sistemi (MVİS) kullanılacaktır.

TWPC (Technical Water Polo Committee) Yorumları:

  • Amaç, maç sırasında düzgün şekilde cezalandırılmayan oyunculara geriye yönelik olarak yaptırım uygulanmasıdır.
  • Maçın sonucu değişmeyecektir.
  • Örnek olarak, eğer TWPC, bir hareketin brutalite cezası alması gerektiğine kanaat getirirse, söz konusu oyuncu, maçta olması gerektiği şekilde (en az 1 maç) cezalandırılacaktır.
  • Maçın sonucu değişmemekle beraber, oyuncunun bir veya daha fazla maç ceza alması durumunda, takımı sonraki maça bir oyuncu eksik çıkacaktır.
  • Herhangi bir olayın bu sistemle tekrar incelenmesini isteyen takımlar, söz konusu maçın bitişinden sonraki 60 dakika içinde, TWPC delegesine ya da ofisine resmi yazı ile 500 İsviçre
    Frankı ödeyerek başvurabileceklerdir.
  • TWPC kendi isteğiyle de bir olayı incelemeye alabilir.
  • TWPC, bir oyuncuyu sonraki maçtan uzaklaştırma kararı aldığı durumda, takımları ile iletişime geçecektir.

15. YENİ KURAL

Penaltı atışının yapılacağı yeri belirleyen ve sahanın her iki tarafında da bulunan işaretler kırmızı renkte olmalıdır.

  • Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu

İstanbul takımları arasında butik kulüp olarak kendisine yer bulan sutopu kursu her yıl yeniden sizlerin talebi doğrultusunda kayıtlara başladı. Yapılan en iyi sporlar arasındaki yerini koruyan Su topu Takımları maçlara devam ediyor. Türkiye Sutopu federasyonu bünyesinde olan aqua sutopu takımı antrenmanlarını Galatasaray olimpik yüzme havuzunda yapılmaktadır. Sutopu Takımları maçlarını Tozkoparan olimpik yüzme havuzunda oynamaktadır.

Maçlar Güngören, Üsküdar Galatasaray yüzme havuzu, Enka yüzme havuzu, TOZKOPARAN YÜZME HAVUZU , Beylikdüzü yüzme havuzu gibi yerlerde sutopu maçları oynanıyor. Kadıköy, Üsküdar,Ümraniye, Çekmeköy. Maltepe gibi Göztepe ve Acıbadem gibi semtlerden katılım Anadolu yakası sutopu takımlarımız ve kulüplerimiz katılıyor.

Sutopu kursuna Üsküdar yada Kadıköy den gelebilirmiyim? En çok merak edilen Ümraniye,Çekmeköy, Ataşehir, ulaşım var mı? Sutopu takımı kulüpleri aynı zaman dahavuz çalışmalarına başlıyor. Ramazan bayramı ve Kurban bayramında açık olacak mı?