Jimnastik kursu
Maltepe Jimnastik Kursumuzun tüm detaylarını yansıtan tablolar sayfanın aşağısındadır;
Çalışmalarımızı Burhan Felek Spor Kompleksin içerisinde antrenörlerimiz eşliğinde gerçekleştirmekteyiz.
Hedef sağlıklı nesiller yetiştirmek. Türkiye’de yapılan Ritmik Jimnastik, Temel Jimnastik, Artistik Jimnastik, Trambolin Jimnastik , Sportif Aerobik branşlarında faaliyet gösterip yarışmalara katılıyoruz.
Aqua Spor Kulübü olarak jimnastik eğitimlerimizi İstanbul Üsküdar’da bulunan Burhan Felek Spor Kompleksi’nin içerisinde profesyonel antrenörlerimiz eşliğinde gerçekleştirmekteyiz ve 4-12 yaş öğrenciler programlarımıza katılabilir. Türkiye’de yapılan Temel Jimnastik ve Ritmik Jimnastik branşlarında faaliyet gösterip yarışmalara katılıyoruz.
Üsküdar Burhan Felek Sportif Kompleksi içinde “3” adet Jimnastik salonu bulunmaktadır. 1. Kubbe salon, 2. Ritmik Cimnastik Milli Takımlar Salonu ve 3. A Blok içinde organize ettiğimiz kursların yapıldığı salonlar. Bu kompleks içinde bulunan jimnastik salonlarının işletmesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aittir ve Aqua Spor Kulübü gibi tüm resmi kulüpler burada antrenman ve kurslarını gerçekleştirmektedir.
AQUA JİMNASTİK BİLGİ REHBERİ
SU AKUA SPOR KULÜBÜ : Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı 34/02044 Tescil Numaralı Resmi Kuruluştur. Kulübümüz ulusal ve uluslararası müsabakalara katılmaktadır. Eğitimler kulüp denetimi ve sorumluluğunda yapılmaktadır.
JİMNASTİK SALONU : Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne aittir .Zeynep Kamil’de bulunan Burhan Felek Spor Kompleksi bünyesinde bulunan “Burhan Felek Milli Takımlar Ritmik Jimnastik Antrenman Salonunda”, “Burhan Felek kubbe jimnastik spor salonunda” ve “Burhan Felek sportif kompleksi Ekrem Koçak A – B Blok temel jimnastik salonunda yapılmaktadır.
ADRES : Nuhkuyusu Cd, Barbaros mah, Alaattin Yavaşça Sk. No:10 D:1 ÜSKÜDAR / ZEYNEPKAMİL / İSTANBUL
JİMNASTİK ANTRENÖRLERİ : Spor akademisi mezunu ya da kendi konusunda ihtisas yapmış jimnastik antrenörlük belgesi olan tecrübeli kişilerden oluşmaktadır.
PROGRAMLARIMIZ
TEMEL JİMNASTİK PROGRAMI
YAŞ GRUBU : 04-12 YAŞ
NOT : Daha önce hiç eğitim almamış başlangıç seviyesinde ki kursiyer öğrencilerden oluşmaktadır!
GRUPLAR : 7-8 kişilik gruplar halinde yapılmaktadır!
TEMEL JİMNASTİK VİDEOSU
RİTMİK JİMNASTİK PROGRAMI
Ritmik Jimnastik Okulu; Ritmik Jimnastik Kursu programı Aquakamp Jimnastik salonun da yerli ve yabancı antrenörler eşliğinde gerçekleşmektedir.
Türkiye de yapılan Ritmik Jimnastik müzik ile sporun muhteşem uyumu ile koreografi seyircilere görsel bir sunum gerçekleştirmektedir. Son yıllarda dünyada en çok tercih edilen branş ritmik jimnastik sporudur.
YAŞ GRUBU : 04-12 YAŞ
NOT : A, B ve C Grupları, İleri Seviye Yarışmacı Sporculardan Oluşan Gruplardır.
GRUPLAR : 7-8 kişilik gruplar halinde yapılmaktadır!
ULAŞIM
Jimnastik salonuna ulaşım için Burhan Felek cimnastik salonu diye bilinen noktaya , belediye otobüsü yada kendi aracınız ile gelebilirsiniz. Başlıca yakın semtler; Acıbadem, Kadıköy, Üsküdar, Bağlarbaşı, Ümraniye, Çekmeköy, Ataşehir, Koşuyolu, Zeynep Kamil, Göztepe‘den ile tek vesaitle gelebilirsiniz. Kendi aracınız ile geldiğinizde okulun oto parkını ücretsiz kullanabilirsiniz.
Jimnastik Kursu Eğitmenler
Jimnastik kursu eğitmenlerimiz spor akademisi mevzunu yada kendi konusunda ihtisas yapmış jimnastik milli takımında bizleri uzun yıllar temsil etmiş ve milli takım hocalarından oluşmaktadır. Antrenörlerimiz Pedagojik Formasyon konusunda (Çocuk Psikolojisi ) eğitimi almışlardır.
Jimnastik Kursu Grupları
Çocuklarımız yaş grubu ve seviyelerine göre maksimum 15 – 17 kişilik gruplara ayrılarak, Antrenörler eşliğinde çalışmalarını yaparlar. Cimnastik kursu çalışmalarında her ders 1 saat – 60 dakika olarak yapılmaktadır. | Jimnastik kursu – Antrenmanları |
Eğitim sonunda sporcular temel hareketler olan ; Öne Taklalar, Geriye Takla, Amut, Çember, Kipe gibi temel hareketleri öğrenmiş olurlar. Amaç temel hareketlerin öğrenilmesidir. İleri seviye jimnastik için branşlaşma eğitimi alan sporcular, yarışmalara Aqua spor kulübü adına lisans alarak katılabilir.
Temel Cimnastik Hareketleri Nasıl Yapılır?
Öne Takla:
Başlangıç pozisyonu için ayaklar birbirine bitişik hal alınarak minderin önünde durulur. Avuç içleri mindere temas edecek şekilde dizler bükülerek eğilinir.
Burada önemli olan nokta; çenemizi göğsümüze doğru yavaşça getirmek ve daha sonra başımız yerine ensemizi mindere koymak gerekir. Bu şekilde takla tamamlayarak yine ayaklarımız bitişik şekilde ayağa kalkmalıyız.
Ters Takla:
- Ters taklada önemli olan nokta; hareketin ivme kazanarak yapılmasıdır.
- Minderin ucuna sırtımızı dönerek oturup, ayaklarımızı uzatmamız gerekir.
- Sonrasında üst vücudumuzu ayaklarımıza doğru çekip, geriye doğru kendimizi bırakmalıyız.Kol kaslarımızın da güçlü olması önemlidir.
Amuda Kalkma:
Amuda başlarken minder başında önce ayaklarımızı birleştirip, sonra bir bacağımızı öne doğru uzatıyoruz ve kollarımızı yukarıya kaldırıyoruz. Dikkat edilmesi gereken nokta; amuda giderken vücudu kollarla ileriye taşımak gerekir.Hiçbir zaman kollar ayakların yakınına gelmemelidir. | Jimnastik kursu
Çember ( parende ):
Hareket,Çember ( parende ) hareketi için başlangıç pozisyonu amuda kalkma pozisyonu ile aynıdır.
Burada yapmanız gereken kolları ileriye doğru iterek, esnek bir şekilde kendinizi çevirmek olmalıdır.
Omuzlarımıza da iş düşüyor; omuzları olabildiğince dik tutmamız gerekiyor. | Jimnastik kursu
Köprü hareketi:
iyi ısınma yapılır,Vücudumuz epey esnek ise bu hareketi çok rahat yapabilirsiniz. Kol kaslarımıza bu harekette ihtiyacımız var. Dirsekleri bükmeden kafamız yere yakın olur; boynumuzu kırabiliriz. Tüm bu hareketleri yapmadan önce ufak ısınma hareketleri yaparsanız sizin faydanıza olur arkadaşlar.
Jimnastik Sporunun Faydaları
Jimnastik Kursuna minimum 4 yaşında (Jimnastik sporu için) başlayabilir. Yalnız bu başlangıç yaşı, çocuğun komut almasına, ailenin yetiştirme tarzına, karakter özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Jimnastik Okulu, hem kız hem de erkek çocuklara hitap eden fiziki ve ruhsal gelişimi sağlayan özellikle başlama yaşı 4 yaş olduğu için tüm sporların öncesinde yer alabilen, tüm çocuklara yönelik olimpik bir branştır. Jimnastik Okulu Çocuklar üzerinde fiziki gelişimi sağlarken aynı zamanda da estetik bir görüntüye sahip olmalarını, boylarına göre kilo ve vücut kas kitlelerini dengelemelerini sağlamaktadır. Jimnastik branşı tüm spor branşlarının temelini oluşturur. Bu temel eğitimi almış olan çocuklar ileride branş değişikliği yaptıklarında dahi, herhangi bir bireysel veya takım sporuna bir adım önde başlayacaklardır. | Jimnastik kursu
Kısacası, Denge, Kuvvet, Çabukluk, Esneklik, El- Göz / Sinir- Kas koordinasyonu ile birlikte çocuğa, kontrol ve bedenini bilinçli bir şekilde kullanabilme yeteneği kazandırmaktadır.
Artistik Jimnastik Kursu
Bu branşta her ülke kendi yarışma kurallarını belirlemektedir. Genel jimnastik, müzik eşliğinde serbest spor giysileri ve taşınabilir her türlü aracın kullanılabileceği, içerisinde dans, çeşitli jimnastik hareketleri olan, hatta belli bir temayı işleyen ve estetik görünümü ağır basan bir grup jimnastiğidir. Gruplar yalnız bay, yalnız bayan olabileceği gibi, karma da olabilir. Her alette serbest ve zorunlu hareketler vardır. Zorunlu hareketler önceden belirlenmiş hareketlerdir. Serbest hareketler, jimnastikçilerin kendilerinin düzenledikleri hareketlerdir ve yarışmacıların en başarılı yönlerini gösterebilmek amacını taşırlar.Sanatsal ya da sanat Jimnastiği anlamına gelir.Erkekler 6 alette yarışır. Aquakamp temel jimnastik yaptırarak çocukları ileri seviyeye hazırlar.

ERKEKLER : 6 alette yarışırlar.
Yer hareketleri
Halı ya da özel plastik bir madde ile kaplanmış 12 x 12 m’lik bir alanda yapılır. Hareket serisi en az 50, enç çok 70 saniyedir. Hareketler bütün zemine yayılmak zorundadır ve uyum içinde olmalıdır.
Atlama Beygiri
Sehpa 1,36 m yükseklikte, 1,60 m uzunluğunda bir alettir. Atlayışta yükseliş sağlamak amacıyla sıçrama tahtası kullanılır. Koşu pistinin boyu 20 m’yi geçmez. Erkekler Uzun beygirden, Bayanlar Yan beygir den atlar.
Kulplu Beygir
Atlama beygirine benzer. Ancak bunun üzerinde iki kulp vardır. Kulplar 41-44 cm mesafededir. Kulplar üstünün yerden yüksekliği 1.22 m’dir.
Halka
Yukarıdan sarkan tellere asılı yerden 2.55 m yükseklikte ve 13 cm çapında serbestçe sallanan iki halkadan oluşur. Jimnastik Kursu en fazla kuvvet gerektiren branştır.
Barfiks
Çelikten yapılmış, yerden 2.55 m yükseklikte direkler üzerinde yerleştirilmiş, 2.40 m uzunluğunda bir bardan oluşur.
KADINLAR: 4 alette yarışırlar.
Atlama beygiri
Yerden yüksekliği 1.10 m’dir. Erkeklerin aksine yan olarak kullanılır. Yarışma 1 A Zorunlu Seridir ve bir atlayış yapılır. Yarışma 1 B Serbest seridir ve iki atlayış yapılır.
Asimetrik Paralel
Parelel bar 2.40 m uzunlukta birbirine paralel barlardan oluşur. Bunlardan alt bar 155-160 cm,üst bar 225-235 cm, bar açıklığı ise 90-140 cm arasındadır. Paralel serisi, en az 10 değer bölümü, en az üç bar değişikliği, en az bir yön değişikliği içerir.
Denge
Yerden yüksekliği 1.10 m, uzunluğu 5 m genişliği 10 cm’dir. Seri süresi 1.10’dan az, 1.30 sn’den fazla olamaz.
Yer Hareketleri
Halı 12 x 12 m’lik yer minderinde yapılır. Seri süresi 1.10 saniyeden az 1.25 saniyeden fazla olamaz.
Ritmik Jimnastik
Ritmik cimnastik sanatın çeşitli tekniklerle buluştuğu estetik ve zarafetin ön planda olduğu bir spor dalıdır. Görsel beğeniye hitap eden Ritmik Jimnastik tarihsel gelişim sürecine baktığımızda, Sanatın birçok dalının etkisi altında kaldığı görülmektedir. Başlıca yararlandığı alan dans sanatı olmuştur. Özellikle klasik ve modern bale, milli danslar, folklor, ritmik cimnastik etkisi altında kaldığı başlıca branşlardır.
Ritmik Cimnastik kullanılan aletler olimpik sıraya uygun olarak: ip, çember, top, labut,kurdeledir. Ritmik Cimnastik yarışmalar, dünya genelinde ferdi ve grup şampiyonları olmak üzere iki şekilde düzenlenmektedir. Ritmik en önemli kısım vücut hareketleri ve alet kullanımıdır.

Jimnastik Kursu – İp
Dinamiklik isteyen bir alet olup; atlamalar, sekizler, çevirmeler, rotasyon hareketleri, küçük ve büyük atış çeşitleri yapılır. Bu hareketlere çeşitli kombinasyonlar eklenebilir.
Jimnastik Kursu – ÇEMBER
Daha fazla esneklik ve teknik beceri gerektiren bir jimnastik aleti olup çevirmeler, vücutta ve yerde çeşit yuvarlamalar, rotasyonlu hareketler ve atışlar yapılır. Çocukları en kolay öğreneceği hareketlerin başında gelmekte ve Jimnastik büyük zevkle yaptıkları ve hemen hemen her küçük alanda yapmaya çalıştıkları bir yan perende dir.
Jimnastik Kursu – TOP
Vücudun üzerinde yuvarlanması, sektir, yumuşak ve dişiliği ön plana çıkaran hareketlerin birleşmesi ile zerafet ortaya çıkar.
Jimnastik Kursu – LABUT
İki parça halinde bir jimnastik aleti olup devamlı hareket halindedirler. Küçük, orta, büyük daireler, değirmenler, vuruşlar, çeşitli asimetrik hareketler, tek ve çift labut atış teknikleri vardır.
Jimnastik Kursu – KURDELE
Akıcı teknik hareketler ve vücut elementleri birbiriyle mükemmel bir uyum içinde olup kullanımı için daha fazla güç ve koordinasyon gerekir. Bu alete ait teknikler arasında: spiraller, zikzaklar, daireler, yüksek atışlar, bumeranglar sayılabilir.
- Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu
JİMNASTİK TARHÇESİ
Jimnastik, Antik Yunan uygarlığına, kasların ve koordinasyonun gelişiminin kolaylaşması için kullanılan ve koşma, atlama, zıplama, yuvarlanma, ve çeşitli sporları içerisinde barındıran hareketleri içeriyordu. Eski uygarlıklarda savaş eğitimini oluşturan egzersizlerdir. Yunan savaşçılarda bu hareketler oldukça fazla yer tutardı.Eski Yunanda fiziksel görünüm düşmanları korkuttuğu ve savaşçıları geliştirdiği için jimnastik kursu önemli yer tutardı.
Yakın tarihte ise 1450 yıllarından 1800 yıllarına kadar Jimnastik gerçek anlamda bir eğitim aracı olamadı ancak 1800 li yıllara kadar akrobasi ve bir çok spor dalının alt yapısı ve ısınma hareketleri olarak karşımıza çıkıyor.1896’da modern olimpiyatlar başlarken seçilen 7 spor dalından biri Jimnastik branşı olmuştur.
Türkiyenin ilk jimnastik sporunu yapan ve antrenörü olarak karşımıza 1859 doğumlu Faik bey 1879 yılından sonra çok sayıda jimnastikçi yetiştirdiği gibi bu görevi 50 yıl sürdürmüştür. Faik bey aynı zamanda Türkiye’nin ilk jimnastikçisi kabul edilir. Türkiye jimnastik Federasyonu 1957 yılında kurulmuştur. 1960 yılında FIG (Uluslar arası Cimnastik Federsyonu) üyeliğine kabul edilmiştir. 1960 yılından itibaren jimnastikçilerimiz uluslar arası yarışmalara katılmaya başlamıştır. jimnastik kursu…
Çocukların mutlu olduğu spor dallarından biridir. Koşma , Düşme, Yuvarlanma gibi doğal hareketler jimnastik kursu programlarında vardır. çok eğlenceli bir etkinlik olan spor branşlarının lideri durumunda kayıt olmak için beklemeyin. Veliler için yetişkin jimnastik kursu ücretsiz destek vermek için yeni programlar uygulamaya alacağız. Gelişim için gerekli malzemeleri getirdiğimiz zaman başlıyoruz.
Jimnastik sporları arasında öne çıkan Jimnastik kursu, denge, güç ve ustalıkla dolu belirgin sanat bir spordur. Çocukların sadece bedeninizi eğittiği kadar , zihninizi ve ruhunuzu gönül rahatlığı sağlanarak. Jimnastik kursu veya ritmik jimnastik teknikler ise adeta kendi içinde bir sanat eseri . Geleceğin teminatı olan jimnastik kursu çocukların ve gençliğin, zamanın şartlarına bakılmaksızın uygun olarak jimnastik konusunda eğitilmesi, geliştirilmesi gerekir. Jimnastik kursu ve sorunlarının çözümü her platformda tüm dünyada önemini korur. Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye de başta olmak üzere jimnastik federasyonu liderlik yapmaktadır.
Okullarda 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı jimnastik kursu programı yaz tatilinde devam edecek. İkinci döneminde çocuklarımızın yoğun ders ve sınav temposu arasında jimnastik arası verilebilir. Hafta sonu yapılan jimnastik kursu ne zaman başlar sorusunun cevabı yaz tatilinde devam ediyor. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı vermiş olduğu destek sonucunda jimnastik kursu hangi tarihte kayıt yapabilirler. yaz tatiline girecek. Her sene katılım sağlayan sporcularımız akla şu soruyu getirdi jimnastik kursu kayıtları doldu mu iki defa uygulanan seçmelere katılım sağlayabilirler.
Ulaşılan makaleler jimnastik kursu ne kadar önemli konularına göre dört bölüme ayrılmış ve yeni yazıların eklenmesi jimnastik değerleri her bir bölüm tek tek incelenmiş ve jimnastik kursu çalışmaları gerçekleri oluşturması adına değerlendirmek. Diksiyon dersleri gibi çocukları jimnastik kursu, kelimelerin doğru telaffuzu salonların malzeme yeterliliği takviye edilmesi, hareketlerin vurgu ve jimnastik kursu kayıt yerinde kullanılmasıyla etkili öğrenci veya sporcular yer hareketlerini ritmik jimnastik kursu ve anlaşılır sağlayan bir sanattır.
“Ramazan Bayram tatili kaç gün olacak?” jimnastik kursu devam ediyor mu? çocuklar bu sorusunun cevabını araştırıyor. Yaz tatili yaklaşırken jimnastik kursu olacak mı? Özellikle de “Bayram tatili 9 gün olacak mı?”
6 aylık dönemde başlayarak jimnastik kursu ise çoğu bebek her iki yönde hareket ederek yuvarlanmaya başlar. Çocuklar kendi ayaklarını elleriyle kavrayarak esneme yaparlar. Jimnastik kursuna katılan çocuklar bacaklarının üzerine ağırlık verebilir. Karın kası çalışmaları güç ve kuvvet kazanarak jimnastiği kullanmaktadır.