Kemikleri ve kas sistemini güçlendiren Yüzme sporu, omurganın daha dik bir yapıya sahip olmasını sağlar. Ağırlık kaldırma gibi vücut dengesini tek yönden etkileyen sporlar omurgaya zarar verebildiği için yüzme, spor türleri arasında ilk sıraya yerleşiyor. Kişi kendi vücut ağırlığı ve suyun kaldırma kuvveti ile yüzme yaptığı için bilhassa omurgaya faydası saymakla bitmez. Yüzmenin Omurgaya Faydaları Antrenör ve uzmanlar tarafından çokça dile getiriliyor.

Yüzmenin faydaları
Yüzme Kişinin kendi ağırlığı ile yapılır

Skolyoz, Kifoz, Omurga kireçlenmesi, Diskin dejeneratif hastalıkları, Omurga kayması, Omurga ve etraf dokuları ilgilendiren travmatik durumlar ve Boyun fıtığı gibi bir çok rahatsızlığın ilerlemesini engelleyen yüzme sporu insanlarda olumlu sonuçlar veriyor. Karın ve sırt kaslarını kuvvetlendiren yüzme, düzenli yapıldığında ise boyun fıtığını tedavi eden önemli bir spor dalıdır. İlk defa spora başlayacak olan kişinin ise birdenbire hızlı bir tempo ile tempolu ve uzun mesafe yüzmeye başlamasının vücuda zarar vereceğinden dolayı kişinin kondisyonuna ve fiziki yapısına göre uygun bir şekilde yapması gerekir. Yine kasları uygun bir şekilde çalıştırmak için serbest stil ve sırt üstü yüzme stilleri antrenörler tarafından tavsiye ediliyor. Kas spazmı, bel kayması, kireçlenme, romatizma, kemik erimesi, omurlarda kırık ve boyun fıtığı gibi çeşitli nedenlerden oluşan boyun ağrılarının ancak yüzde ikisi cerrahi tedavi gerektiriyor. Boyun ağrısı  çekenler futbol ve basketbol gibi indoor sporlardan kaçınıp; yüzme gibi sporlara yönelebilirler.

Grup yüzme dersleri
Gövde kasları dışında kol ve bacak kasları da yüzmeden yarar sağlar.

Omurga kaslarını güçlendiren en ideal yüzme şekli ise serbest stil ve sırt üstü stildir.

Yüzmenin omurga sorunu yaşayan kişilere birkaç farklı yararı vardır. Öncelikle yüzme omurga çevresindeki yani sırt ve beldeki kasların güçlenmesi için iyi bir spordur. Bunun yanında akciğer kapasitesini geliştirir. İleri derece skolyozu olan kişilerde akciğer kapasitesinin azalması genel vücut dayanıklılığını enduransını olumsuz etkiler. Yüzme ile kişinin genel kondüsyonu ve nefes alma kapasitesi artar. Ancak günde birkaç saat yoğun antrenman içeren, yarışma kazanmayı hedefleyen yüzme aktivitesinin skolyozlu kişilere önerilmediğini vurgulamakta da yarar var.

Çocuk grup dersleri
Yüzme 7’den 77’ye herkesin yapabileceği bir spordur.

Skolyoz çoğunlukla ağrıya yol açan bir sorun değildir. Fakat bazen skolyozlu kişiler kronik bel ağrısından yakınabilir. Böyle durumlarda yüzme ağrıları azaltmaya da yardımcıdır.

YÜZMENİN OMURGAYA FAYDALARI
Etiketlendi: